Swa
home

Swa Smolders (°31-12-1948 †05-09-2020)
In de loop van 2018 kreeg Swa bijzonder slecht nieuws: de onverbiddelijke ziekte had hem te pakken. Specialisten probeerden alles om hem te genezen en Swa zelf vocht als een leeuw om het tij te doen keren. Helaas, het mocht niet baten. De laatste weken ging zijn gezondheid fel achteruit. Uiteindelijk moest Swa zich gewonnen geven.

Het moet ergens in 1976 zijn geweest dat Swa bij FC Crossroad terechtkwam. Het was zijn schoonbroer Jef De Smedt die Swa introduceerde bij het team.

Al na enkele matchen had Swa zijn vaste positie in het elftal gevonden: rechtsback. Misschien was Swa niet die technisch hoogbegaafde voetballer, toch zullen al zijn tegenstanders beamen dat hij bijzonder moeilijk te passeren was.

Zijn inzet en trouw aan de ploeg waren ongezien. Zelden moest hij een match missen en ook naast het veld zette hij zich heel hard in voor de club. Alle drukwerk (logo, affiches, lootjes, pamfletten, enz...) nam Swa voor zijn rekening en hij was een crack in het verzamelen van tombolaprijzen bij alle handelaars uit de buurt.

Fysiek was Swa ijzersterk en hij bleef actief als speler tot zijn 54ste.

Daarna verlegde hij de focus naar joggen en fietsen en ook daarin was hij verbazend goed.
In juli 2020 fietste Swa nog een tocht van 96km met de wielergroep van Café 't Dorp: dit illustreert zijn onvoorstelbaar sterk doorzettingsvermogen.

Allen die Swa gekend hebben, zullen het beamen: hij was een echte sfeermaker. Hoe vaak was hij het niet die de boel in gang stak? En als er kon gedanst worden was hij echt niet te houden. Een trouwe vriend, altijd behulpzaam, grappig en gevat, een uniek persoon.

We zullen Swa héél erg missen en niets zal nog hetzelfde zijn zonder hem...

FC Crossroad wenst Lutgarde, kinderen en kleinkinderen en de familie heel veel sterkte toe.
top